GGD Fryslân

 

 

GGD Fryslân, startpunt voor gezond en veilig opgroeien in uw dorp of stad.
Overprikkeling

December is in aantocht. Een gezellige tijd voor veel kinderen en hun ouders met Sinterklaas en Kerst. Voor sommige kinderen ook een drukke en spannende tijd. Er komen veel extra prikkels op hen af op de peuteropvang, school, in winkels of op tv.  Overal wordt aandacht besteed aan Sint en Kerst. Ouders vertellen nog al eens dat zij dit een moeilijke tijd vinden, omdat hun kinderen er erg op reageren. Hun kinderen zijn drukker, sneller boos, angstig, plassen vaker weer in bed of zijn juist meer moe. Ouders komen bij de jeugdverpleegkundige met vragen hoe hier mee om te gaan. Het is voor ouders ook een stressvolle tijd en deze voor je kind in goede banen te leiden is niet altijd makkelijk.

Ook in de baby-periode zie je baby’s die gevoelig zijn voor prikkels. Zij huilen meer en langer, vallen moeilijk in slaap, willen niet in hun eigen bedje, zijn onrustig, schrikken snel weer wakker.
Ouders vinden het dan moeilijk te ontdekken wat hun baby nodig heeft om te ontspannen en lekker te slapen.

Als jeugdverpleegkundige kunnen we in gesprek  met ouders om te kijken welke prikkels er zijn en hoe deze te verminderen  een herkenbare dagindeling te vinden voor hun baby. Zo ontstaat er  meer rust en ontspanning.

Soms kan inbakeren een optie zijn.  Daarvoor kunnen we (ouders)  inbakerdoeken lenen en tips geven hoe deze veilig toe te passen.
Wilt u meer weten over hoe om te gaan met prikkels, zowel voor uw baby als peuter of kleuter?
Kom in gesprek met uw jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of op de school van uw kind.

Uw JGZ team:

Ingrid Fijn van Draat en Marjan Zijlmans jeugdverpleegkundigen,

Sytske Sijtsema, jeugdarts,

Woltsje Bokma, consultatiebureauassistente,

Ingrid Holkema, doktersassistente.

www.ggdfryslan.nl/jgz Ÿ jgz@ggdfryslan.nl Ÿ 088 22 99 444