In de schijnwerpers “Kinderkoken”

In de schijnwerper: “Kinderkoken”

Dat de prachtige keuken in ons wijkgebouw gebruikt wordt voor de maandelijkse maaltijden van het wijkresto, is algemeen bekend.
Dat de keuken ook al enkele jaren de plek is voor kinderkooklessen, weten veel minder mensen.
Twee keer per jaar, in een serie van zo’n tien lessen, komen zes tot negen kinderen van de Súdwester op de vrijdagmiddag naar het wijkgebouw, om in de keuken een warme maaltijd klaar te maken. In de lopende serie is dat bijvoorbeeld nasi.
We gebruiken uitsluitend verse ingrediënten, die de deelnemertjes zelf schoonmaken, snijden, koken, klutsen, roeren, bakken en tot slot ook opeten.
Bij binnenkomst is het eerst handen wassen en een schort voor.
Daarna een korte kennismaking met de ingrediënten. Zo leren de kinderen dat gember een wortel is, dat knoflook niet aan een boom groeit en dat melk eigenlijk door een koe gemaakt wordt en niet in een fabriek.

Aan de hand van een overzichtelijk en vrolijk geïllustreerd stappenplan – verzorgd door juf Agnes van de Súdwester – gaan de kinderen vervolgens aan de slag. “We zijn er maar mooi druk mee!” zegt er één, terwijl hij uiterst geconcentreerd een paprika in kleine stukjes snijdt.
Een ander is bezig met eieren klutsen. “Is het zo goed?” vraagt ze.
Al doende leren de kinderen om samen te werken, elkaar de beurt te gunnen, maar bijvoorbeeld ook om gebruikt bestek en ander keukengerei naar de afwashoek te brengen. Dat laatste is een feestje op zich, want hoe vaak krijg je nou de kans om met een echte voorspoeldouche een pannetje schoon te spuiten?
Als de maaltijd klaar is gaat iedereen aan tafel en wordt er opgeschept.
Het bord leegeten hoeft niet per se, maar een paar hapjes proeven is wel de bedoeling.
Op een enkeling na laten de kinderen zich de nasi goed smaken:
“Lekkerder dan bij de Chinees, meester!”

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebookrss