startpunt voor gezond en veilig opgroeien in uw dorp of stad

Stevig Ouderschap
Gezond en veilig opgroeien

GGD Fryslân, startpunt voor gezond en veilig opgroeien in uw dorp of stad.

Stevig Ouderschap is een programma voor ouders die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken na de geboorte van hun kindje.
Dit programma wordt (gratis) aangeboden door de GGD en uitgevoerd door verpleegkundigen die daar speciaal voor geschoold zijn. Met de komst van een kindje breekt een nieuwe fase aan in het leven van ouders. Er kunnen veel vragen op hun afkomen. Vaak kunnen ouders met hun vragen terecht bij familie of vrienden en natuurlijk bij de Jeugdgezondheidszorg van de GGD (het consultatiebureau).

Soms is dat niet genoeg en kunnen ouders behoefte hebben aan extra ondersteuning. Dit is bijvoorbeeld het geval bij gezinnen waarvoor de omstandigheden zwaarder zijn dan gemiddeld (bijvoorbeeld door de eigen opvoeding, stress / zorgen, onzekerheid of psychische problemen). Stevig Ouderschap biedt deze extra ondersteuning door in het eerste anderhalf jaar 6 huisbezoeken te brengen. Tijdens deze bezoeken bepalen ouders waar ze over willen praten. Dat kan van alles zijn: het ouderschap, de verzorging, de ontwikkeling, enz. Stevig Ouderschap gaat uit van de eigen kracht van ouders, helpt op weg, doet suggesties, maar is daarnaast ook vooral een luisterend oor. Ouders die meedoen ervaren het programma als een positieve ondersteuning in het ouderschap. Ze voelen zich gesterkt in hun rol als vader en moeder.

Aanstaande ouders kunnen in de zwangerschap ook aangemeld worden voor Stevig Ouderschap Prenataal. De jeugdverpleegkundige bereidt hun dan voor op het ouderschap. Zij krijgen zowel tijdens als na de zwangerschap steun en begeleiding voor een gezonde leefstijl.

Wilt u meer weten over deze ondersteunende programma’s van de GGD, kijk dan op https://www.ggdfryslan.nl/1325/stevig-ouderschap/ of vraag uw verloskundige of jeugdverpleegkundige.

Uw JGZ team:

Ingrid Fijn van Draat jeugdverpleegkundige,

Betsie Kool jeugdarts,

Woltsje Bokma, consultatiebureauassistente,
Ingrid Holkema, doktersassistente.
www.ggdfryslan.nl/jgz Ÿ jgz@ggdfryslan.nl Ÿ 088 22 99 444

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebookrss