Verhalen uit de moestuin

 

Verhalen uit de moestuin

De moestuin gaat op de schop. Het komend plantseizoen gaan we aan de slag met vruchtwisseling. Dat is een manier van tuinieren waarbij er ieder jaar een andere groente geplant of gezaaid wordt in een bepaald bed. De kunst is om de volgorde waarin verschillende groenten elkaar afwisselen zo te kiezen dat de eigenschappen van de gewassen elkaar versterken en de grond verbeteren. Zo zijn er planten die zorgen voor een losse bodem – zoals bijvoorbeeld prei – en er zijn planten die juist houden van een losse bodem. Als je zo’n plant – bijvoorbeeld wortelpeterselie – in een bed zet waar eerst prei stond, dan ‘helpt’ de prei de wortelpeterselie dus eigenlijk.

Om zulke helpende combinaties van groenten te vinden, is een heel gepuzzel. Maar super leuk en interessant! Je komt allerlei dingen tegen waar je echt nog nooit van gehoord hebt. Wist u bijvoorbeeld dat komkommer heel goed groeit op warme voet of broeivuur?

De moestuin gaat dus op de schop. In plaats van 16 bedden maken we 18 smallere bedden. Een ander plan is namelijk om de tuin in samenwerking met de Súdwester ook te gaan gebruiken om kinderen les te geven in het hoe en wat van tuinieren. Zodat ze leren hoe een prei groeit en wat wortelpeterselie is. Dan moeten de bedden natuurlijk wel zo smal zijn dat ook kleine mensen overal goed bij kunnen.

Maar wat is nou warme voet of broeivuur? Graaf een putje van één spadesteek diep en twee steken breed, vul dat met halfverteerde compost of stalmest en bedek de mest met 10 tot 20 centimeter aarde. Op het heuveltje dat zo ontstaat, wordt de komkommer geplant. De verterende mest geeft warmte af en dat vindt de komkommer heerlijk!

Marten de Wind.