Verhalen uit de moestuin

 

 

Verhalen uit de moestuin

 
 

Goede ideeën hebben – net als vijgen, tomaten en whisky – tijd nodig om te rijpen. Het heeft dan ook even geduurd voordat de nieuwe indeling van de moestuin uitgekristalliseerd was.  Zoals het er nu bijligt hebben we ruim 100 vierkante meter voor wisselteelt en daarnaast nog zo’n 75 vierkante meter voor vaste planten: kruiden, fruitbomen bessenstruiken en…. Asperges.

De Asperge is een meerjarige plant, die tot wel 12 jaar op hetzelfde veld kan worden geteeld. Daarvoor graven we greppels van 40 centimeter breed en 20 centimeter diep, waarin we de wortelstokken van aspergeplanten leggen. Per meter 5 planten.  Compost erbij en kalk en de greppels kunnen weer dicht.

Dat was een kleine maand geleden en inmiddels komen de aspergeplanten al een flink eind boven de grond uit.
Het eerst jaar laten we de planten gaan, zodat ze goed kunnen aansterken. Vanaf volgend jaar kan er dan als alles meezit geoogst worden.
Dat wordt smikkelen!

Het oudst bekende recept om asperges klaar te maken vinden we in het Romeinse kookboek Apicius de re Coquinaria, ofwel Apicius Over Koken. Dit recept klinkt een beetje merkwaardig: “Asperges moeten worden gedroogd en achterstevoren ondergedompeld in kokend water.”
Maar de Romeinen deden wel meer rare dingen met asperges. Bijvoorbeeld hoog in de Alpen laten bevriezen zodat ze er ook later in het jaar nog van konden genieten.

Traditioneel worden asperges in ons land gegeten met ham en hardgekookte eieren.
Wat ook heel lekker is: een zachtgekookt eitje een stukje pellen en uitscheppen tot de zachte dooier. Doop de kopjes van gekookte witte asperges in het eigeel en smullen maar!